Hej igen

Nu tänkte jag publicera den pärlplatteguide jag skrivit och parallellpostat på Flashback Forum.

Har ni några ytterligare frågor kan ni maila eller kommentera.

Bakgrund
Pärlplattan skapades som terapi för åldringar, men har sedan dess främst använts som leksak av barn. Med dagens datorteknik kan man dock generera mönster automatiskt utifrån digitala bilder. Detta innebär att gränserna för pärlplattandets konst har utvidgats. Numer är det möjligt att skapa gigantiska tavlor innehållande hundratusentals pärlor. Möjligheterna är oändliga, och det är därför dags att vi erkänner pärlplattan som konstnärligt medium.

Vad är pärlande?
Pärlande är konsten att med rörpärlor av plast skapa olika mönster på piggplattor. Det finns i huvudsak två olika tillverkare av rörpärlor, Hama och Nabbi.

Hama
Hamas rörpärlor tillverkas av Hama dk (http://www.hama.dk). De finns i tre olika storlekar:

Hama mini har en diameter och höjd på cirka 2,5 mm. Dessa ger möjlighet till att göra mycket detaljerade motiv, men de är svåra att hantera på grund av sin minimala storlek. För stora motiv går det även åt väldigt många pärlor. Dessa är därför lämpade för mindre motiv såsom 8- eller 16-bitarsmotiv från TV-spel. Hama mini passar för åldern 10+.

Hama midi, som är standarden inom pärlande, har en diameter och höjd på cirka 5 mm. Dessa ger möjlighet till att göra allt från små men relativt odetaljerade motiv till gigantiska tavlor på flera kvadratmeter. Hama midi passar för åldern 5+.

Hama maxi är den största storleken. De har en höjd samt diameter på cirka 10 mm och kräver därför ett mycket enkelt motiv alternativt en mycket stor tavla. Hama maxi passar för åldern 3-5 år.

Nedan finns en jämförelse med tre olika motiv och hur de skulle ha sett ut som pärlplattor med de olika storlekarna.

Hama mini
Gudfadern 50x40 cm 32000 pärlor
Super Mario World 26x28 px cirka 6,5 x 7 cm
John Lennon 50x50 cm 23870 pärlor

Hama midi
Gudfadern 50x40 cm 8466 pärlor
Super Mario World 26x28 px cirka 12,5 x 13,5 cm
John Lennon 50x50 cm 10506 pärlor

Hama maxi
Gudfadern 50x40 cm 2000 pärlor
Super Mario World 26x28 px cirka 25x28 cm
John Lennon 50x50 cm 2500 pärlor

Nabbi
Nabbis pärlor tillverkas av Munkplast AB. De finns endast i en storlek motsvarande Hamas ”midi”, det vill säga cirka 5 mm i diameter och höjd. Nabbis pärlor säljs under namnet ”Photopearls”.

Photopearls säljs främst i så kallade ”startset”. Grundsatsen innehåller 15 000 st. pärlor i 30 olika färger, fyra piggplattor (15 x 15 cm) som går att sätta samman, två dubbelhäftande limark, en kartongskiva för att limma upp pärlplattan på samt programvara för att skapa mönster till motiven. Behöver man fler pärlor får man köpa så kallad ”refill”, d.v.s. flaskor fulla av pärlor i olika färger.

Hur gör jag?
Att börja göra en pärlplatta kan från början vara svårt. Jag har därför skrivit hur jag gör mina pärlplattor. Har ni några andra metoder kan ni gärna berätta.

Bild
Det första man bör göra är att hitta en bild man vill omvandla till en pärlplatta. Vanliga motiv är bilder från filmer, skivomslag, porträtt, konstverk, personliga foton, spelfigurer, landskap, abstrakta motiv och mönster. Bilden bör vara relativt odetaljerad beroende på hur stor du vill att slutprodukten ska bli. Om bilden är för detaljerad är det möjligt att man till slut inte ser vad plattan föreställer. I så fall kan man stilisera eller beskära bilden.

Mönster
Nästa steg är att omvandla bilden till ett mönster. Detta kan du göra i Photoshop om du är skicklig och själv vet vilka pärlnyanser du har. För stora och detaljerade bilder kan detta vara ganska svårt, men det finns program som hjälper till med detta.

Photopearls
Köper man Nabbis Photopearlspaket följer en programvara med som omvandlar foton till pärlplattemönster. Jag har personligen inte använt detta program, då jag föredrar Hamas pärlor, men jag har hört att det kan vara ganska besvärligt och svårt att arbeta med. Detta kan jag dock inte bekräfta.

Perler
Ett annat program man kan använda för att skapa mönster är Perler, programmerat av Snild Dolkow. Programmet installeras inte, utan är en .jar-fil som man öppnar med Java. Högerklicka på filen och klicka på ”öppna med” och välj sedan ”Java platform” eller ”Java runtime” (detta kan variera).


1.När du använder Perler börjar du med att ladda in en bild (Image loader (cached) > Browse)

2.Därefter ställer du in storleken i vilken bilden ska laddas in i programmet (Shrinker (cached) > Max width Max height)

3.Under Flip kan bilden vändas, om man så vill.

4.Under Rotate kan man rotera bilden.

5.Under Cropping kan man beskära bilden, om man bara vill skapa en pärlplatta av en del av bilden.

6.Under Edge detect (cached) kan man applicera olika effekter på bilden (avancerat).

7.I Shrinker bestämmer du hur stor pärlplattan ska bli. En pärlplatta på 30 x 30 cm består av 62 x 62 pärlor och 50 x 50 cm blir ungefär 103 x 103 pärlor. Slutsatsen är att det går ungefär 2,066666 midipärlor per centimeter.

8.Under Grayscale kan du välja att ta bort färgerna.

9.Under Color Balance kan du justera färgerna, om du t.ex. vill framhäva en viss färg.

10.Under Brightness/contrast justerar du bildens ljusstyrka och kontrast.

11.Under Reduce colors > edit palette väljer du vilka färgnyanser som ska finnas i bilden. Här finns Hamas och Nabbis färgnyanser färdiginlagda.

12.Under Reduce colors > Dithering väljer du om du vill att pärlorna ska blandas på ett sätt som gör att bildens originalfärger approximeras bättre.

13.Under Reduce colors > Color usage ser du hur mycket av de olika nyanserna du använder.

14.Under Upscaler (cached) kan du välja hur stort mönstret ska bli och om du vill att mönstret ska se ut som en pärlplatta eller som ett rutnät. Du kan även välja att dela upp bilden i brickor. Detta kan du göra om du gör ett motiv som kräver flera sammanfogade piggplattor. De flesta piggplattor i midistorleken är 29x29 pärlor.

15.Under Upscaler (cached) > General kan du exportera mönstret som en .png-fil som du sedan kan utgå ifrån när du lägger plattan.

16.Under ”File” kan du sedan spara inställningarna i en fil, så att du enkelt kan återanvända samma mönster samt göra justeringar.Plattan
För att lägga själva plattan behövs följande:

1.Pärlor

2.Piggplattor

3.Maskeringstejp

4.StrykjärnHamas pärlor finns i 55 olika nyanser. Se följande katalog för mer information om de olika nyanserna (s.38).

Photopearls finns i 30 olika nyanser. Hemsidan har ingen katalog över dessa.

Piggplattor finns hos både Hama och Nabbi.


1.När du gjort ditt mönster placerar du pärlorna på piggplattorna enligt mönstret

2.När du lagt mönstret på en platta tejpar du pärlornas ovansida med maskeringstejp. Detta är för att piggarna lätt kan böjas om man stryker direkt på plattorna, samt att man slipper spegelvända motivet.

3.Du fäster sedan alla piggplattor i varandra, och tejpar så att allt sitter ihop. Var mycket försiktig! Du har nu en färdig, ostruken pärlplatta med maskeringstejp på ovansidan.

4.Därefter vänder du försiktigt på plattorna, och lossar piggplattorna från pärlplattan. Nu har du alltså pärlorna fastsittande i maskeringstejpen. Hantera detta varsamt, så att pärlorna inte lossnar eller flyttar på sig.Stryka
Nu är nästa steg att stryka pärlorna så att de sitter ihop. Du placerar pärlorna med maskeringstejpen nedåt och täcker över pärlornas ovansida med bakplåtspapper eller speciellt strykpapper för pärlplattor. Du stryker med medelvarmt/varmt strykjärn beroende på vilka pärlor du har. Du ser själv när du är nöjd med resultatet. När du strukit ovansidan, som alltså är baksidan, och är nöjd med resultatet, kan du även stryka framsidan om du vill. Lossa maskeringstejpen mycket försiktigt, och stryk sedan framsidan. Detta ger ökad stadga, men är inte helt nödvändigt. Vissa tycker om att stryka så att hålen inte alls syns, medan andra vill att hålen ska vara helt intakta. Detta är en smaksak. Själv föredrar jag en måttligt struken framsida.

Pärlplattan är nu varm och behöver att svalna. Under detta skede kommer plattan att böja sig och ändra form. Du bör därför placera den under något platt medan den svalnar, så att den förblir platt. Nu är pärlplattan klar.

Du kan välja att rama in den i en ram. Se då till att det finns tillräckligt med plats för plattan. Ramar som bör fungera är Ikeas ”Ribba”-serie.

Var köper jag pärlor?


Det finns många olika affärer som säljer rörpärlor och piggplattor. Vissa är avsevärt billigare än andra, och det lönar sig således att jämföra dem. Här är några affärer jag själv tittat i.

CCHobby
CChobby är en butik i Göteborg som säljer Hamas sortiment, främst midi. En påse med 6000 midi-pärlor kostar 37,50-38,50 kr och 10 st. monteringsbara piggplattor kostar totalt 76,25 kr. De säljer även blandningar med många färger. Dessa rekommenderas inte om man inte vill tillbringa åtskilliga timmar år sortering. Grundfrakten brukar vara ganska dyr, så det lönar sig att köpa mycket.
Pris/1000 pärlor: 6,45 kr

Panduro Hobby
Även Panduro hobby säljer Hamas pärlor. Här kostar en förpackning med 1000 pärlor 17 kr, och piggplattor finns i paket om fyra för 49 kr.
Pris/1000 pärlor: 17 kr

Handelshuset
Handelshuset säljer samtliga av Photopearls nyanser. En flaska med 3500 pärlor kostar 27 kr, och 2 st. byggbara piggplattor kostar totalt 30 kr.
Pris/1000 pärlor: 7,71 kr

IKEA
IKEA säljer sina egna pärlor PYSSLA i en blandad burk. Burken kostar 49 kr, men antalet pärlor är okänt.
Pris/1000 pärlor: ?? kr

Andra butiker som kan ha pärlor är BR-leksaker, Toys ’R’ Us och eBay.com.

Övriga frågor

Går det att göra pärlplattor i andra former än fyrkantig?
För att generera ett mönster i en annan form än fyrkantig, till exempel i form av en hexagon, måste man nog klippa till bilden i Photoshop eller annat bildredigeringsprogram först, eftersom Perler inte har en funktion där man kan klippa bilden på det sättet. Förmodligen har inte heller Photopearls detta.


Här har jag ett exempel på hur man kan göra:1.Välj en bild (Spock i det här fallet)

2.Klipp ut en hexagonform, eller annan form, i Photoshop.

3.Importera i Perler.

4.Följ guiden ovan

5.Generera mönster.Slutresultatet blev som följer:
Spock Hexagon

Därefter lägger man pärlplattan som vanligt. Resultatet blir en hexagonpärlplatta.
Det går självklart att välja andra former och storlekar, men ni ser ungefär hur det kan se ut.Denna guide kommer att redigeras och utökas allt eftersom.

Har ni fler frågor? Kommentera eller maila (parlplattan@gmail.com) så försöker jag svara så gott jag kan.
 
Hälsningar
Pärlplattan